2010. február 18., csütörtök

Pata vára











Pata várkastélya

Az 1391-től birtokos Alsáni család talán még a XIV. század végén megépíthette udvarházát, mely körül a zűrzavaros, belháborúk ideje alatt épülhetett meg a külső védőöv.

„…1431-ben volt a somogyi Patán az Alsániak kúriája olyan építmény volt, amelyet árok és castellumnak nevezett, fából készült külső védőöv kerített és amelyen belül körülárkolt fatorony magasodott.” (írja Koppány Tibor a várkastélyokról szóló tanulmányában)

1437-ben várnagya Bártfai István, aki Rozgonyi István familiárisa volt. Ekkor került először a Rozgonyiak tulajdonába.

1438-ban a birtok a várkastéllyal (Castellum in Patha), a Marczali családé.

1448-ban is megemlítik a kastélyt (Castellum Patha).

1453-ban a birtokot a várkastéllyal együtt a Marczaliak 2000 aranyforintért elzálogosították a Rozgonyiaknak, akik a Marczali család kihalása után megkapják.

1464-ben a becsapott Garai Jób fegyverrel szerez érvényt jogának, megszállja Patát, talán még álló várkastélyával együtt.

Továbbéléséről, későbbi őrtorony jellegű fennállásáról, eddig nem került elő adat a hadi eseményekről részletesen beszámoló szigetvári várkapitányok levélváltásából sem.

Szeghalmy Gyula (Dunántúli Vármegyék, 1934.) írása felsorolja Patát a somogyi elpusztult várak között.

A központi építmény feltehetően egy körülárkolt, többemeletes fatorony volt, melyet udvar vett körül, melléképületekkel, istállóval.

Ezt kerítette körül a szárazárokkal övezett külső védőöv, melyet fatornyok erősítettek.

A néphagyomány úgy tartja, hogy a Kerek-dombon álló Pata várát a törökök hordatták el Szigetvár erősítéséhez, ugyanezt mondják a régi templomról is. „A Kerek-domb tövében, jó méterrel a föld alatt pince van. Nyílása vasajtóval van lezárva. Innen indul az alagút Szigetvárba. Hallani lehet, hogy döng a föld itt, félő, hogy beszakad.”


A terepasztal a helyszíni terepviszonyok alapján szerkesztett rekonstrukciós kísérlet alapján készült 2008 áprilisában id. Lebedy János és Lebedy Janó közreműködésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése