2010. február 21., vasárnap

Oravecz Péter makett birodalmában


A saját birodalom kevesek előjoga csupán, a makettezők ezen kevesek közé tartoznak. Ebben a világban saját törvényeink uralkodnak és egy sajátos rend szemben a kaotikus külvilággal.
A makettező a békét keresi ebben a világban és az alkotás szabadságát.
Ebben a világban jól megfér egymással Napoleon és Yoda mester, Sharpe és Obi Van. Ez a hely a béke temploma, melyet száz meg száz harcos szobra, emléke őriz. Tisztelgés helye ez, az ember emlékezetének, aki annyi harcon elbukott, míg elért a XXI. századba. Gyerekek voltunk csupán. Akik néha Istent véltük utánozni.




































A makettezők és a "normális" emberek között van egy szembetűnő különbség. A makettezőnek jól körülhatárolt territóriuma, vagyis birodalma van, melyet kisebb nagyobb küzdelmek árán szerzett meg és a megtartása sem kerül ennél kevesebbe. Általában ez a harc már gyermekkorunkban elkezdődik és életünk részévé válik egy idő után kudarcaival és cseppnyi sikereivel együtt. Az embernek először a családjával kell tudnia elfogadtatnia furcsának tűnő hobortját, majd ha elfogadtak már "csak" a védelemről kell megfelelően gondoskodnod. És van amikor a birodalmi rohamosztagosok sem tudnak egy kedves szobacicát feltartoztatni... És ilyenkor a birodalom visszvág és kezdődik a hajsza elölről. Nem elég az aktív védelem, vannak olyan, úgynevezett környezeti hatások, mint a por, mely mindig megtalálja a legkisebb réseket is. De ki ne ismerné e hősiesnek nevezhető küzdelem részleteit, makettező barátaink, a többieket ez úgysem érdekli. Beszéljünk inkább az eredményeinkről.
(Nálunk a Rékababa kifejezetten kedveli a francia zászlótartókat, amelyből a dobozban csak egy van, na meg az anyu porszívója sem semmi. )

Ezen a hétvégen kerestem fel barátomat, hogy dokumentáljam tevékenységét és megosszam közösségünkkel néhány fénykép segítségével a tapasztaltakat.
Péter jelenleg középkori figurákat alakít át és fest, mégpedig a százéves háború idejebeli angol gyalogságot. Az átalakítás célja, hogy ne legyen két egyforma figura és hogy növekedjen a hitelesség. Ehhez kétkomponensű műgyantát használ, melyet a továbbiakban tű segítségével domborít, formáz tovább. Az eredmény magáért beszél, csodaszép egyedi figurák születnek. Az átalakított figura tűhegyre kerül, majd jöhet az alapozás. Ezt követően kerül sor a festésre, majd a sztirol bázisalapra ragasztásra. Péter ezeket az alapokat 2 mm-es sztirollapból szerkeszti ki, majd be is népesíti a szükséges tereptárgyakkal. A jelen munka egy angol gyalogos hadtest kialakításáért történik, mely Azincourt és Orlean között tevékenykedett a Francia Királyság északnyugati szegletében. Az ehhez szükséges történeti forrásokat, dokumentációt is felhasználva megismerhetővé válik a korszak is a makettező számára. Mindez nem öncélúan zajlik, Péter be kívánja mutatni figuráival együtt az érdeklődő fiatalok számára is.
Zajos a világ odakinn, fokozodó elvárások, növekvő lelki terhek. Pedig talán nincs is olyan messze az a hely ahová vágyunk, ahol érdemes megállapodni. Talán sokan a könnyebb utakat választják, a kábulatot, a talmi csillogást péntek esténként. Egyszer ki kellene probálniuk az alkotás örömét.
(Zariaspa)

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Origo makett klub.Megtudja-e adni valaki Oravecz Péter elérhetőségét?E-mail címem:tomasopaolo@freemail.hu.Szeretném vele felvenni a kapcsolatot.Válaszukat előre is köszönöm.Üdvözlettel:Tamás

    VálaszTörlés